tisdag 4 januari 2011

Värmepumpen kaputt...

I alla fall kompressorn... Vi har sedan i november haft ett antal larm på vår IVT 490, främst på kompressortemperaturen och när så äntligen personal från Mannrox dök upp i mellandagarna uppdagades det att kompressorn var helt slut. Detta är tydligen extremt ovanligt på en såpass ny pump och vi håller tummarna för att det inte betyder att vi fått ett måndagsexemplar. Som tur är går elpatronen in och täcker upp men det blir inte billigt direkt.


Frågan uppkom varför vi inte installerade bergvärme; vi fick spränga bort en knalle när tomten skulle planas ut... Svaret är att vi tyvärr bara pratade lite löst om det med Onsalavillan och det "vanliga" var att sätta in frånluftsvärmepump och då körde vi på det med, man blir lätt snål i fel lägen. Nu sitter vi istället med en panna som inte installeras idag p.g.a. de nya energireglerna. Hade vi vetat att ett borrhål håller i 75 år, mot pannans 15 år, så skulle det nog inte varit någon tvekan, men nu är det bara att gilla läget.

4 kommentarer:

  1. Det är inte alltid lätt att vara klok. Hoppas allt löser sig snabbt!
    :)

    SvaraRadera
  2. Nä, men trist. Men ni får en ny väl? Och någon (?) ersättning för kostnadstillägg?
    Vi tog inte heller bergvärme, mest för att det inte skulle löna sig för ett (mindre) hus av vår storlek. Har jag förstått.

    SvaraRadera
  3. Surt! Men ni borde inte behöva stå för kostnaden själva nu? Det borde väl vara någon garanti??
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Jadå, vi får en ny kompressor utan kostnad - sedan hoppas jag inte det dröjer hur länge som helst...

    SvaraRadera